Aanraders buiten Rome

Vooropgesteld, tijdens een stedentrip Rome kom je altijd tijd tekort, want alleen het centrum is al een openluchtmuseum waarin je dagen kunt rondscharrelen. Met het openbaar vervoer kun je voor een paar euro dagtrips maken naar duizelingwekkend mooie plaatsjes in de omgeving van Rome. Of om een dagje aan het strand te liggen.

Tivoli

De plaats Tivoli staat niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit weelderige heuvelstadje zijn villa’s, tuinen, paleizen en meer dan 500 monumenten en fonteinen. Hoogtepunt: Villa ‘d Este, inclusief de tuinen met watervallen.  Tivoli ligt een kleine dertig kilometer ten oosten van Rome. Je kunt de plaats vanuit de Italiaanse hoofdstad eenvoudig bereiken per trein of bus. De zogeheten Roma-Pescara Line brengt je naar station Stazione Tivoli, gevestigd ten noorden van Tivoli. Vanaf daar kun je lopend of met de bus naar het centrum.

Strand Anzio

In Rome schijnt de zon vaker wel dan niet. Uitwaaien en verkoeling kan op een van de stranden van de Middellandse Zee, ten zuiden en westen van de Italiaanse hoofdstad. Vanuit Rome zijn de stranden goed te bereiken met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld Anzio, een klein plaatsje dertig kilometer ten zuiden van Rome. Extra dimensie: je ligt te zonnen op historische grond, want op de strandden van Anzio landden tijdens de Tweede Wereldoorlog de geallieerden om het bezette Rome te bevrijden. Vanaf centraal station Termini is het een kwartier met de trein. Voor een return ticket betaal je ongeveer 7 euro. Het treinstation van Anzio ligt op ongeveer een kwartier lopen van de stranden.

Calcata

Beschik je over een auto, dan is een bezoekje aan Calcata de moeite waard. Deze plaats ligt op een klif en is een labyrint van smoezelige straatjes en mysterieuze steegjes. In de vakantieperiode overspoelen toeristen het plaatsje. Niet zonder reden, getuige de schoonheid. Calcata ligt op een uur rijden ten noorden van Rome.

Villa Ada

Wil je actie en beweging tijdens je vakantie of stedentrip, dan kun je het best naar Villa Ada. Dit park met een grootte van bijna 450 hectare  ligt aan de noordoostkant van het centrum en je kunt er fietsen, paardrijden, varen, zwemmen en joggen. Je komt er het makkelijkst met de tram. De FC3 richting Campi Sportivi. Villa Ada is na Villa Doria Pamphili het grootste park van Rome.

Plaats een reactie