De luchthavens van Rome

Voor een stedentrip Rome is vliegen de beste optie. De Italiaanse hoofdstad is vanuit grote delen van Europa goed bereikbaar per vliegtuig. Rome telt twee luchthavens: Rome Ciampino Airport en Rome Fiumicino Airport. Prijsvechters als RyanAir en WizzAir brengen je voor enkele tientallen euro’s, mits je vroeg boekt, naar Ciampino, het vliegveld op een kleine twintig kilometer ten zuiden van het eeuwenoude centrum.  

Vanaf Ciampino Airport kun je Rome eenvoudig bereiken. Bijvoorbeeld met de trein of bus. Busmaatschappij Terravision pendelt tussen de luchthaven en Roma Termini, het centraal station van Rome, waar je kunt overstappen op trein of metro. Voor een enkele reis betaal je 4 euro, als je vooraf online boekt. Aan de balie kost een kaartje 6 euro. De rit duurt tussen een half uur en drie kwartier, afhankelijk van de verkeersdrukte. Met de metro van Ciampino Airport naar hartje Rome is ook mogelijk, al moet je wel eerst een kleine tien minuten met de bus. De bussen van maatschappij Atral verbinden metrostation Anagnina en treinstation Ciampino met de luchthaven. Anagnina is aangesloten op metrolijn A, die je bijvoorbeeld naar Termini brengt. Een dagkaart voor de metro kost 6 euro (16,50 euro voor drie dagen). Meer info over het openbaar vervoer in en rond Rome, check: http://www.agenziamobilita.roma.it/en/public-transport.html

Fiumicino Airport is het grootste en bekendste vliegveld van Rome. De luchthaven ligt ongeveer dertig kilometer ten westen van de stad. Budgetmaatschappijen als EasyJet, Airberlin, German Wings, Brussels Airlines, Transavia en Blue Air vliegen vanuit verschillende Europese steden naar de luchthaven die ook wel bekendstaat als Leonardo da Vinci International Airport. Vanaf  Fiumicino Airport kun je op verschillende manieren het centraal station Roma Termini bereiken. De goedkoopste is met de bus. Bij halte nummer 5 (ter hoogte van terminal 3) brengt busmaatschappij Terravision je vanaf de luchthaven naar de stad. Voor een enkele reis betaal je ongeveer vier euro. De rit duurt een klein uur. De snelste verbinding met Roma Termini is met Leonardo Express, die vier keer per uur vanaf de luchthaven vertrekt. Een enkele reis kost: 14 euro (goedkoper dan een taxi, duurder dan met de bus). Trein FL1 brengt je ook van de luchthaven naar Rome, maar stopt niet bij Roma Termini. Wel bijvoorbeeld bij grote treinstations als Ostiense, Trastevere, Tuscolana enTiburtina, die aangesloten zijn op het metronetwerk.

Plaats een reactie