Eindeloos veel te zien in Vaticaanstad

Trek voor een bezoek aan Vaticaanstad een dag of minimaal een dagdeel uit. Niet alleen omdat de wachtrijen soms geen einde kennen, er is veel te zien in de autonome stadstaat. Bijvoorbeeld de basiliek Sint-Pieter (Basilica di San Pietro), Vaticaanse Musea (Musei Vaticani) en Sixtijnse Kapel (Cappella Sistina). Kom je met de metro? Stap uit bij station Ottaviano (line A).

Sint-Pieter basiliek en het plein

Beelden van het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad zijn wereldwijd meer dan bekend. Jaarlijks spreekt de Paus tijdens Pasen de zege urbi et orbi uit. Tienduizenden gelovigen, pelgrims en toeristen luisteren op het plein naar de toespraak. Als je zelf op het Sint-Pietersplein staat, kun je niet om de Sint-Pieter heen. Het is in het katholieke geloof de belangrijkste kerk en is volgens de overlevering gebouwd op de het graf van Petrus. De basiliek is gratis toegankelijk en gestoffeerd met werken van kunstenaar Michelangelo. Voor de toegang tot de koepel betaal je enkele euro’s.

Musei Vaticani & Sixtijnse kapel

Een reeks musea en paleizen naast de Sint-Pietersbasiliek heet Musea Vaticani (Vaticaan museum), waar de kunstverzameling van het Vaticaan is ondergebracht. Bijvoorbeeld de Sixtijnse kapel, met werken van Michelangelo die van verbluffende schoonheid zijn. Vanaf de Sint-Pieter is het ongeveer tien minuten lopen naar de ingang van de musea, die niet allemaal gratis toegankelijk zijn. Let wel op dat er lange rijen voor de ingang kunnen staan. Aanrader: maak een wandeling door de goed bijgehouden tuinen van Vaticaanstad, met monumentale fonteinen en beeldhouwwerken. Over beeldhouwen gesproken. In het Museo Pio Clementio zijn veel beeldhouwwerken te vinden, zoals een borstbeeld van voormalig keizer Julius Caesar. Reserveer vooraf kaarten. Voor prijzen, kaartjes en openingstijden zie: http://www.museivaticani.va/3_EN/pages/z-Info/MV_Info_Orari.html

National Museum of Castel Sant’Angelo  

Castel Sant’Angelo op de westoever van de Tiber maakt ook nog deel uit van Vaticaanstad. Het wordt ook wel de Engelenburcht genoemd, verwijzend naar de engelen die aan weerszijden op de brug staan. Het monumentale gebouw stamt uit de tweede eeuw. In Castel Sant’Angelo is het National Museum of Castel Sant’Angelo.

Plaats een reactie