Het metronetwerk van Rome

In Rome reis je met de metro snel en voordelig. Stap bijvoorbeeld uit bij het Colosseum, Pantheon, de Spaanse trappen of Vaticaanstad. Let wel op: het metronetwerk telt slechts twee lijnen, veel minder dan bijvoorbeeld in Londen en Parijs. Alternatieven zijn de bus of tram. Of wandel door openluchtmuseum Rome.

Het metrostelsel van Rome bestaat uit twee lijnen A (rood) en B (blauw), die samenkomen bij centraal treinstation Termini. Belangrijke bezienswaardigheden in Rome zijn goed bereikbaar met de metro, zoals Colosseum (B – Colosseo) Pantheon (A – Barberini), Trevi Fontein, Spaanse trappen (A – Spagna), Vaticaanstad, Sixtijnse Kapel (A – Ottaviana). Een dagkaart, genaamd BIG, kost 6 euro en koop je in automaten op de stations. Een driedagenkaart  (BTI) is 16,50 euro, een weekkaart is 24 euro. Je kunt dan de hele dag ongelimiteerd met de metro reizen. Voor een enkele reis (BIT) betaal je nog geen twee euro. Meestal hoef je niet langer dan 10 minuten te wachten. Kinderen onder de tien jaar hoeven niet te betalen.

Een andere optie: de Roma Pass. Voor 28 euro (2 dagen) of 36 euro (3 dagen) reis je ongelimiteerd met het openbaar vervoer – metro, bus, tram – en krijg je vrij toegang tot enkele musea en flinke kortingen voor toegangskaartjes. Je kunt de kaart vooraf online kopen op: http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2

Mede vanwege het geringe aantal metrolijnen in Rome rijden er vele bussen in en rond het centrum. Je komt met de bus bijvoorbeeld op plekken waar je met de metro niet heel snel komt. Bij Termini Station stoppen de meeste bussen. Buslijnen 40 en 64 doorklieven het centrum. Let wel op dat het druk kan zijn in de bus – een zitplaats is niet vanzelfsprekend –  en het door het drukke verkeer soms best lang kan duren. Nachtbussen rijden er ook in overvloed. Een kaartje koop je bij de chauffeur en kost niet meer dan een paar euro. Andere mogelijkheid is de tram. De zes lijnen verbinden de buitenwijken met het centrum. Fietsen in het centrum van Rome is niet zo gebruikelijk als bijvoorbeeld in Amsterdam. Vooral vanwege het drukke verkeer en het ontbreken van fietspaden.

Tijdens een citytrip Rome is en blijft de metro het beste vervoersmiddel. Snel, goedkoop en efficiënt.

Plaats een reactie